• Ondřej Neff

    Styl:
    Mluvené slovo
    Hraje v rádiích:
    Sdílejte vašeho oblíbeného interpreta:

Biografie

Život

Jeho otcem byl spisovatel Vladimír Neff. První Neffovou manželkou byla Michaela, roz. Šprachtová, s níž se oženil roku 1969. Ta však 7. srpna 2002 zemřela na rakovinu. Od podzimu 2003 žije Ondřej Neff s herečkou Ljubou Krbovou, s níž se roku 2005 přestěhoval do vesničky Zvole u Prahy. Dne 22. srpna 2008 se s Krbovou oženil.

S první manželkou má Neff dvě děti, a to syna Davida, narozeného v roce 1970, který působí jako fotograf deníku Mladá fronta DNES a též jako zpěvák, a dále dceru Irenu, narozenou v roce 1979, jíž 23. února 2008 zavraždil její manžel.

Neff roku 1969 vystudoval fakultu sociálních věd a publicistiky Univerzity Karlovy v Praze a rok nato získal titul PhDr. V letech 1970–1974 pracoval v propagaci nakladatelství Albatros, v letech 1974–1975 v propagaci obchodního domu Kotva, v letech 1975–1979 na pozici fotografa v Ústředí lidové umělecké výroby a mezi lety 1979 a 1985 jako redaktor deníku Mladá fronta. Po krátké přestávce, kdy byl na volné noze, nastoupil od října 1987 coby redaktor týdeníku Svazu českých spisovatelů Kmen, jímž byl až do roku 1989 (časopis Kmen se roku 1988 osamostatnil od kulturně-politického týdeníku Tvorba). V letech 1990–1993 působil jako šéfredaktor časopisu Ikarie a mezi roky 1990 a 1994 byl redaktorem deníku Mladá fronta DNES. V letech 1995-1996 spolu s Vojtěchem Steklačem, Vladimírem Kovaříkem, Miroslavem Vaicem a Oldřichem Dudkem psal pro TV Nova scénáře k prvnímu českému sitcomu Nováci. Je jedním ze zakladatelů Institutu digitální fotografie a veletrhu Digiforum.

Působení na internetu

Na konci listopadu 1998 stál s Patrickem Zandlem a Ivem Lukačovičem u zrodu protestní akce Internet proti monopolu (známé též jako Bojkot) proti zdražení vytáčeného přístupu k Internetu tehdejším SPT Telecom. Díky velké mediální odezvě a demonstraci dvou tisíc lidí před sídlem společnosti přistoupil Telecom na jednání, jehož výsledkem byl tarif Internet 99 a později i jeho modernizace Internet 2000.

Bibliografie

1978 – Holky se perou jinak (spoluautor Vladimír Kovářík ml.)
1980 – Klukoviny a tátoviny
1981 – Tajná kniha o fotografii
1983 – A včely se vyrojily (humoristický román pro mládež)
1987 – Večery u krbu (vzpomínky na otce)
1991 – Černobílé hodinky
1997–2002 – Neviditelný pes (knižní výběry): 1997–8 po dvou svazcích Česká politika pod psa a Rodina, přátelé a psi, 1999 pouze Rodina, přátelé a psi, 2000 O psech, lidech a přátelích, 2001 Pes, přítel člověka, 2002 Život se psem Bartem

Science fiction

1984 – Jádro pudla (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2006), první svazek cyklu Pán modrého meče
1985 – Vejce naruby (povídky, reed. 1998)
1987 – Čtvrtý den až navěky (povídky)
1988 – Měsíc mého života (román, reed. 1999 a 2007), první svazek cyklu Arkádie
1988 – Pán modrého meče ("dvouapůltý" díl Jádra pudla, časopisecky Sedmička pionýrů, 2. vydání 2007), druhý svazek cyklu Pán modrého meče
1989 – Pole šťastných náhod ("počítačové romaneto")
1989 – Čarodějův učeň (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2007), třetí svazek cyklu Pán modrého meče
1990 – Zepelín na Měsíci
1991 – Vesmír je dost nekonečný (povídky)
1991 – Šídlo v pytli (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2007), čtvrtý svazek cyklu Pán modrého meče
1992–1995 – Milénium (trilogie), souborně v jednom svazku roku 2001
Země ohrožená (1992, znovu 2007),
Země bojující (1994, znovu 2007),
Země vítězná (1995, znovu 2007).
1997 – Reparátor, nezařazený svazek cyklu Arkádie
1998 – Bůh s. r. o. (povídky)
1998 – Tma (znovu 1999, cena Akademie science fiction, fantasy a hororu 1999)
2003 – Pravda o pekle (povídky)
2003 – Tma, verze 2.0 (znovu vydání 2007 pod původním názvem Tma)
2004 – Dvorana zvrhlosti („nejlepší povídky klasika české sci-fi“, Mladá fronta, ISBN 80-204-1534-3)
2006 – Rock mého života,Mladá fronta), druhý svazek cyklu Arkádie
2007 – Tušení podrazu (Albatros, ISBN 978-80-00-01942-0)
2007 – Agent JFK 10: Jezuzalémský masakr motorovou pilou
2009 – Hvězda mého života, Albatros, třetí svazek cyklu Arkádie

Diskuze o interpretovi

 

Tyto internetové stránky používají soubory cookie. Více informací zde.

 

Copyright 2000-2014 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., Koperníkova 6/794, Praha 2, PSČ 120 00
www.abradio.cz