• Jesse McCartney

    Styl:
    Hip Hop & R'n'B
    Hraje v rádiích:
    Sdílejte vašeho oblíbeného interpreta:

Biografie

Jesse A. McCartney (* 9. dubna 1987) je americký zpěvák a herec. Proslavil se jako člen chlapecké kapely Dream Street (r. 2000), potom z kapely odešel a dal se na sólovou dráhu, zůčastnil se natáčení amerického seriálu Kalifornské léto a natočil své první album - Beautiful Soul. Nejnovjější album, Right Where You Want Me, vyšlo 19. září 2006.

**Osobní život
**
McCartney se narodil v New Yorku. Jeho prarodiče, Dick a Joyce Saberovi, jsou z Kalifornie. Jesse je skotského, irského a anglického původu a je křesťan. V roce 1998 se přestěhovali do Ardsley v New Yorku, kde Jesse vyrůstal a žil do roku 2004. Má bratra Timmothyho (Timmy) Glovera Marka McCartneyho a sestru Leu McCartney.

Hudební kariéra

Ve dvanácti letech se Jesse přidal do chlapecké kapely Dream Street (2000-2002); tuto zkušenost ohodnotil jako dobré „odrazové místo“ pro svojí sólovou kariéru. S jejich debutovým albem získali zlaté ocenění. Skupina se později rozpadla a Jesse začal jezdit s Aaronem Carterem. Od šestnácti let pracoval s muzikanty Dillon Kondor (kytara), Peter Chema (bassy), Katie Spencer (klávesy), Alex Russek (bicí), Karina LaGravines (vokály) a Sharisse Francisc (druhý hlas v pozadí) pod vedením Ginger McCartney a Sherry Goffin Kondor, producentkou jeho prvního alba Beautiful Soul.

McCartney vydal v roce 2003 jeho první desku s názem JMac. Album obsahovalo tři songy - „Beautiful Soul“, „ Don't You“ a Why don't „You Kiss Her?“. V roce 2004 zazpíval duet s Anne Hathawayovou „Don't Go Breaking My Heart“, který byl uveden pro Ella Enchanted Soundtrack.

Jeho prvním debutovým albem se stal „Beautiful Soul“, na kterém pracoval dva roky; prodávat se začalo 28. září 2004. V České Republice se objevilo v létě příštího roku. Album obsahovalo 4 songy (12 + 1 bonus), které si Jesse sám napsal. Na AOL Music získalo 2 místo a dobře si vedl i videoklip „Beautiful Soul“ v MTV Total Request Live, v TOP 10 byl 5x volen, vrcholu dosáhl 4x.

Za album Beautiful Soul získal platinové ocenění, prodalo se ho více než 1,5 miliónů kusů.

Jesseho první sólový Tour, zvaný Beautiful Soul (se spoluprací herečky a textařky Brie Larsonové), začal 2. května 2005 v Crest Theatre v Sacramentu v Kalifornii. Po USA objezdil 56 zastávek, skončil 10. září v Madera District County Fair v Madera, Kalifornie.

Nejlepší koncert pro něj byl v New Jersey. Představil tam poprvé svůj nově složený band z Dory Lobel (kytara), Zane Carney (kytara), Andre De Santanna (bassy), Mitchell Yoshida (klávesy), Karen Teperberg (bicí), Margeaux „JoJo“ Fernandez (hlas v pozadí) a Julii Dickens (druhý hlas v pozadí). Představení z 9. července v Paramount's Great America, Santa Clara, Kalifornie bylo natočeno jako jeho první hudební DVD, které vyšlo v listopadu 2005.

Herecká kariéra

Jako první se objevil v televizním seriále „All My Children“ (1998-2001). Byl nominován na cenu Daytime Emmy za Talentovaného mladého seriálovéno herce díky roli J. R. Chandlera (dvě nominace v roce 2001 a 2002). V roce 2004-2005 hrál Bradina Westerlyho v seriále Kalifornské léto, který se stal trhákem pro Warner Bros. Ten samý rok nafotil módní fotky pro Abercrombie & Fitch.

McCartney zazáří ve filmu Keith který uvidíme v roce 2007, dále tam bude hrát Margo Harshaman či Elisabeth Harnoisová. Jesse propůjčil svůj hlas postavě Roxas do americké počítačové hry Kingdom Hearts II a hlas Petra pro DVD Tinkerbell (Disney). Jeho hlas v originálním podání můžete slyšet dále ještě ve filech Horton nebo Alvin a chipmunkové.

Ve 12. zářijovém díle All My Children představil svůj nový song Right Where You Want Me.

Charita

Jesse McCartney rád sportuje, miluje např. baseball, bowling a surfing (který se naučil v době natáčení Summerlandu). Část zisku ze světové tour Beautiful Soul daroval na fondy pro živelné pohromy; namluvil rádijní reklamu pro kampaň „Děti pro Ameriku bez drog“, je spojenec Dětské výzkumné nemocnice St. Juda; zapojil se do SPACE charity, jejíž zakladatel je starý přítel jeho matky. Do léta roku 2007 chodil s Katie Cassidy.

Filmografie

    * film Keith (2008)
    * film Tinker Bell (2008, Terence)
    * film Alvin and the Chipmunks (2007, hlas Theodora)
    * film Petr Pan (hlas Petera Pana)
    * Hvězdné duety (sebe)
    * film Keith (2007, Keith)
    * film Kingdom Hearts II (2005, hlas Roxas)
    * DVD The Beautiful Soul tour (koncertní DVD natočené 9.7.2005)
    * DVD Up Close (DVD videa)
    * The Suite Life of Zack and Cody (2005, speciální host)
    * Much On Demand (2005, host)
    * Top Of The Pops (Nový Zéland, návštěva)
    * seriál Kalifornské léto (20004-05, 26 episod, Bradin Westerly)
    * film Pizza (2005, Justin)
    * seriál The Strange Legacy of Cameron Cruz (2002, Cameron Cruz)
    * DVD The Biggest Fan (2002)
    * film The Pirates of Central Park (2001, Simon Baskin)
    * seriál All My Children (1998-2001, 4 episody, Adam Sunshine/ Junior/ J.R. Chandler Junior)

Diskuze o interpretovi

 

Tyto internetové stránky používají soubory cookie. Více informací zde.

 

Copyright 2000-2014 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., Koperníkova 6/794, Praha 2, PSČ 120 00
www.abradio.cz