Biografie

Zdeněk Troška (18. května 1953) je český režisér. Pochází z jihočeských Hoštic u Volyně, které proslavil ve svých filmech.

Absolvoval středoškolská studia na Lycée Camot ve francouzském Dijonu a poté filmovou a televizní režii na pražské FAMU, kterou ukončil v roce 1978. Často se zmiňuje, že do jeho tvorby zasahuje maminka Růžena Trošková.

Zdeněk Troška je jeden z mála českých filmových tvůrců, kteří se otevřeně hlásí k homosexualitě.

Režisérská filmografie

    * Bez předsudků (2009) – televizní film
    * Nejkrásnější hádanka (2008)
    * Kameňák 3 (2005)
    * Kameňák 2 (2004)
    * Kameňák (2003)
    * Andělská tvář (2002)
    * Z pekla štěstí 2 (2001)
    * Princezna ze mlejna 2 (2000)
    * Z pekla štěstí (1999)
    * Princezna ze mlejna (1994)
    * Slunce, seno, erotika (1991)
    * Zkouškové období (1990)
    * Slunce, seno a pár facek (1989)
    * O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987)
    * Poklad hraběte Chamaré (1984)
    * Slunce, seno, jahody (1984)
    * Bota jménem Melichar (1983)
    * Jak rodí chlap - povídka Poštovský panáček (1979)

Kapela Mňága a Žďorp vydala Happy End i všechny videoklipy

Kapela Mňága a Žďorp vydala Happy End i všechny videoklipy

Diskuze o interpretu

 

Copyright 2000-2018 RadiaCZ s.r.o., IČO: 06533434
Sídlo: Koperníkova 794/6, Vinohrady, 120 00 Praha 2
Spisová značka: C 283817 vedená u Městského soudu v Praze

 

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.