• Troška & Růžičková

    Styl:
    Mluvené slovo
    Hraje v rádiích:
    Sdílejte vašeho oblíbeného interpreta:

Biografie

Zdeněk Troška (18. května 1953) je český režisér. Pochází z jihočeských Hoštic u Volyně, které proslavil ve svých filmech.

Absolvoval středoškolská studia na Lycée Camot ve francouzském Dijonu a poté filmovou a televizní režii na pražské FAMU, kterou ukončil v roce 1978. Často se zmiňuje, že do jeho tvorby zasahuje maminka Růžena Trošková.

Zdeněk Troška je jeden z mála českých filmových tvůrců, kteří se otevřeně hlásí k homosexualitě.

Režisérská filmografie

    * Bez předsudků (2009) – televizní film
    * Nejkrásnější hádanka (2008)
    * Kameňák 3 (2005)
    * Kameňák 2 (2004)
    * Kameňák (2003)
    * Andělská tvář (2002)
    * Z pekla štěstí 2 (2001)
    * Princezna ze mlejna 2 (2000)
    * Z pekla štěstí (1999)
    * Princezna ze mlejna (1994)
    * Slunce, seno, erotika (1991)
    * Zkouškové období (1990)
    * Slunce, seno a pár facek (1989)
    * O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987)
    * Poklad hraběte Chamaré (1984)
    * Slunce, seno, jahody (1984)
    * Bota jménem Melichar (1983)
    * Jak rodí chlap - povídka Poštovský panáček (1979)

 

Helena Růžičková(13. června 1936 – 4. ledna 2004 Plzeň) byla populární česká herečka, známá svou korpulentní postavou. Byla matkou herce Jiřího Růžičky, kterého přežila o 5 let a hrála s ním v několika oblíbených českých filmech.

**Dílo

Divadlo

Prozatimní divadlo F. R. Čecha

Činoherní klub**

Heleně dal režisér Jan Kačer příležitost v Gogolově Revizorovi, kde hrála hejtmanku po boku Pavla Landovského. Na tomto představení Činoherního klubu z konce šedesátých let, jehož záznam se naštěstí dochoval, se projevilo herecké mistrovství Růžičkové, celého souboru pražského divadla a skvělá režie J. Kačera. Helena Růžičková měla dar humoru, ale v Revizorovi ukázala, že zvládne nejnáročnější role s obdivuhodnou suverenitou a výrazovou plností.

**Divadlo Na zábradlí

Film

Čtyřicátá léta**

    * Soudný den (1949) jako Cilka

Padesátá léta

    * Nevěra (1956) jako divačka na leteckém dnu
    * Bomba (1957) jako utíkající pacientka

Šedesátá léta

    * Spadla s měsíce (1961) jako družstevnice
    * Místo v houfu (1964) jako venkovanka
    * ... a pátý jezdec je Strach (1964) jako masérka
    * Za pět minut sedm (1964) jako dělnice
    * Bílá paní (1965) jako družstevnice
    * Škola hříšníků (1965) jako Miládka
    * Dáma na kolejích (1966) jako masérka
    * Vrah skrývá tvář (1966) jako žena ve stáji
    * Zločin a trik II. (1967) jako Sirka
    * Znamení raka (1967) jako Anna
    * Happy end (1967) jako černovláska
    * Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (1967) jako dáma v baru
    * Útěk (1967) jako ředitelka
    * Zázračný hlavolam (1967) jako Béďova matka
    * Řeč o Puškinovi (1968)
    * Hříšní lidé města pražského (1968) jako děvka
    * Rakev ve snu viděti (1968) jako Velebná
    * Červená kůlna (1968) jako Baránková
    * Farářův konec (1968) jako Hospodyně
    * Všichni dobří rodáci (1968) jako Božka
    * Těch několik dní (1968) jako uklízečka
    * Hrozné děti (1969) jako selka
    * Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc (1969) jako Ema Krkavcová
    * Zabil jsem Einsteina, pánové (1969) jako kuchařka
    * Ecce Homo Homolka (1969) jako Heduš
    * Svatej z Krejcárku (1969) jako sekretářka

Sedmdesátá léta

    * Ďábelské líbánky (1970) jako tlustá paní
    * Nevěsta (1970) jako pokojská
    * Velká neznámá (1970) jako informátorka
    * Pane, vy jste vdova! (1970) jako Stubová
    * Hogo fogo Homolka (1970) jako Heduš
    * Lucie a zázraky (1970) jako prodavačka
    * Ženy v ofsajdu (1971) jako Anča
    * Psi a lidé (1971) jako Zuzana, I. selka
    * Metráček (1971) jako teta
    * Slaměný klobouk (1971) jako baronka de Champigny
    * My tři a pes z Pětipes (1971) jako Ludvíková
    * Dívka na koštěti (1971) jako pacientka
    * Babička (1971) jako mlynářka
    * Ukradená bitva (1972) jako kněžna Lotrinská
    * Homolka a tobolka (1972) jako Heduš
    * Tři oříšky pro Popelku (1973) jako Droběna
    * Zítra to roztočíme, drahoušku (1976) jako uklízečka
    * Pozor, ide Jozefína... (1976) jako Kusalová
    * Honza málem králem (1976) jako trhovkyně
    * Což takhle dát si špenát (1977) jako host
    * O moravské zemi (1977) jako Křapčena
    * Od zítřka nečaruji (1978)jako kuchařka
    * Kamarátky (1979) jako Vondrová
    * Modrá planeta (1979)

Osmdesátá léta

    * Co je doma, to se počítá, pánové... (1980) jako uklízečka
    * Trhák (1980) jako vesničanka
    * Prázdniny pro psa (1980) jako Krásová
    * Blázni, vodníci a podvodníci (1980) jako paní kněžna
    * Buldoci a třešně (1981) jako cizinka
    * Tajemství hradu v Karpatech (1981) jako zpěvačka
    * V podstatě jsme normální (1981) jako Rabiňáková
    * Mezi námi kluky (1981) jako vrátná
    * Monstrum z galaxie Arkana (1981) jako teta Švarcová
    * Příště budeme chytřejší, staroušku! (1982) jako Julinka
    * Slunce, seno, jahody (1983) jako Škopková
    * Vlak dětství a naděje (1984) jako Anna Urbanová
    * O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987) jako čarodějnice
    * Slunce, seno a pár facek (1989) jako Škopková
    * Dva lidi v ZOO (1989) jako Burdová

Devadesátá léta

    * Slunce, seno, erotika (1991) jako Škopková
    * Trhala fialky dynamitem (1992) jako Helena Karafiátová + námět, scénář
    * Přítelkyně z domu smutku (1993) jako Helga
    * Fontána pre Zuzanu 2 (1993) jako mama Kami
    * Hořké léto (1995) jako teta Matylda

Nultá léta

    * Z pekla štěstí 2 (2001) jako čarodějnice
    * Kameňák 2 (2004) jako zelinářka

Literatura

    * Helena Růžičková: Kuchařkou proti své vůli, vydalo nakladatelství Letokruhy, v roce 1994, ISBN 80-900707-8-7,
    * Helena Růžičková, Jiří Růžička: Kuchařkou proti své vůli, aneb, Všechno je jinak, vydalo nakladatelství ETC Publishing, v roce 1995, ISBN 80-901792-6-6,
    * Helena a Jiří Růžičkovi: Krůtí kuchařka co má devatero chutí, vydalo nakladatelství ETC Publishing, v roce 1996, ISBN 80-86006-16-6,

Diskografie

    * 2008 Ať žije smích! - Supraphon SU 7077-9, EAN: 099925707798, DVD - mluvené slovo

Diskuze o interpretovi

 

Tyto internetové stránky používají soubory cookie. Více informací zde.

 

Copyright 2000-2014 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., Koperníkova 6/794, Praha 2, PSČ 120 00
www.abradio.cz